İçeriğe geç

Erenler Diye Kime Denir

Erenler kimlerdir?

Dünyayı kontrol eden gizli ve görünür evliyalar grubu. Tasavvuf terimi, Allah’ın her düzeydeki tezahürleriyle kutsanmış bir kişi anlamına gelir. “Tanrı dostu” anlamına gelen bir tasavvuf terimi. Tasavvuf terimi, müritleri yönlendiren ve onlara liderlik eden kişi anlamına gelir.

Erenler anlamı ne?

Er ve Eren, Arapça recul, feta, adam ve Farsça merd, civânmerd kelimelerinin karşılığı olup “adam, yiğit, kahraman, tecrübeli kişi, evliya, şeyh” anlamlarına gelmektedir.

Erenler soyu nereden gelir?

Horasan’dan gelen dervişlere Horasan evliyaları denirdi. Aslında Hacı Bektaş da Baba İlyas gibi Horasanlı olarak anılırdı. Daha sonra bir gelenek haline gelen bu adlandırma, kitlelerin istiladan kaçmak için izlediği yolu ve dervişleri buna zorlayan kitlesel göçü hatırlatır.

Erenler makamı nedir?

“Evliya Makamları”, Hacı Bayram-ı Velî’nin sevgili evladı ve İstanbul’un manevi fatihi Akşemseddîn Hazretleri’nin “Makâmât-ı Evliyâ” ismiyle yazdığı bir eserdir. Hacmi küçük ama önemi büyük olan bu eser, tıpkı İbn Arabis Fusus gibi, Peygamber ruhundan doğmuştur.

Alevi Erenleri kimlerdir?

Alevi inancı, Hoca Ahmed Yesevi, Ebu’l Vefâ, Kutb’ûd-Dîn Haydar, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran, Taptuk Emre, Yunus Emre ve Abdal Musa gibi önemli din adamlarının fikirleriyle gelişmiştir. Anadolu’nun İslamlaşma sürecinde önemli izler vardır.

Anadolu Erenleri kimlerdir?

Abdal, Evliya, Kutsal, Gazi, Pir, Seyyid ve Şeyh gibi isimlerle anılan bu kişilere Ahit, Alim, Baba, Dede, Şehit, Veli, Zahit gibi isimler de verilmiştir. Bunlar yüzyıllardır toplum üzerinde etki bırakmış manevi üstünlüğe sahip kişilerdir. Bu kişilerin özellikle aktif olduğu bölgelerden biri de Sivas’tır.

Erenler ismi nereden gelir?

Köken bilimi. Ayrıca tepede bölgenin fethi sırasında şehit olanların gömüldüğü bir kulübe bulunmaktadır. Bölgeye Erenler adı, yakınlarda Sakar Baba’nın türbesi olmasından dolayı verilmiştir.

Erenler nereye bağlı?

Erenler ilçesinin tarihi, Sakarya ilinin tarihiyle aynıdır.

Erenlerin himmeti ne demek?

Büyükler, “Evliyaların yardımı işleri kolaylaştırır.” demişlerdir. Yani, “Allah dostu yiğitlerin gayretleri ve bağlılıkları en zor işleri bile kolaylaştırır.” demişlerdir. Himmet, kalbin çok ciddi bir şeye istek duyması ve kalbi başka şeylerden ve amacına hizmet etmeyen şeylerden uzak tutması, onlara hiç önem vermemesidir.

Aleviler aslen nereli?

Horasan kökenli oldukları bilinmektedir. Bazı köylerin hala Irak’ta (Musul) akrabaları vardır. 1990’larda birçoğu batı illerine (İzmir, Antalya, Mersin…) göç etmiştir. Ayrıca yakın zamanda asimile olmuş köyler de vardır. Bismil ilçesindeki Köseli köyü aslen Alevi-Türkmen iken, bugün Şafii-Kürt kimliğine sahiptir.

Alevi dergahı nedir?

Dergah, başta Hacı Bektaş Veli olmak üzere çok sayıda Yol Kavmi’nin mezarının bulunduğu, Alevi ileri gelenlerinin barındırıldığı, aşevi, meydanevi, mahzen ve diğer alanlarıyla bir inanç ve ibadet merkezidir.

Horasan Erenleri olarak bilinen kimlerdir?

Horasan erenlerinden Şeyh Edebali, Somuncu Baba, Sarı Saltuk, Hacı Bektaşi Veli ve Yunus Emre, ziyaret ettikleri bölgelere İslam tevhidi ruhuyla kültürel anlamda rehberlik etmiş, göçmen Türklerin yerleşmelerine ve göçmenlerle yerleşik Türkler arasında toplumsal uyum sürecine katkı sağlamışlardır.

Erenler anlamı nedir?

Ayrıca Iren veya Yiren olarak da adlandırılır. Ayrıca bir aziz olarak da adlandırılır. Kendilerini doğanın ve evrenin işleyişine ve yollarına adamış ve doğrudan onlardan öğrenmeyi misyon edinmiş kişilerdir. Öte yandan, Tanrı’ya ve onun yoluna dindar bir şekilde bağlı bir kişi olarak kabul edilir.

Allah’ın makamı nedir?

Hz. Peygamber’in Kıyamet Günü’nde işgal edeceği manevi konumu ifade eden bir ifade. Dünyanın bağlı olduğu kozmik sistemde gerçekleşecek değişimden sonra ölülerin diriltilmesiyle başlayan ve sonsuza kadar süren evren.

Bir güzelin aşığıyım erenler sözü kime ait?

BİR GÜZELLERE AŞIKIM ERENLERRepertuar No. 3653Kaynak KişiSevgili DAVUT SULARIDerleyiciBEYLE YAZDINotluTakerZAFER GÜNDOĞDUSanatçıMELİHA GÜNEŞ10 satır daha

Kuranda kurtuluşa erenler kimlerdir?

Allah’a karşı sorumluluklarının bilincinde yaşayanlar, Rablerinin gösterdiği yolu izleyenlerdir ve gerçek kurtuluşa erenler onlardır. Rableri tarafından sadece anlar yönlendirilir. Sadece hatırlayanlar mutlu olur. Bunlar Rablerinin yolunu izleyen ve mutluluğa erenlerdir.

Gayb Erenleri kimlerdir?

Abdal ve Ricalu’1-gayb, bütün insanlara ve mahlûklara karşı iyi niyetli, kendilerine kötülük yapanları affeden, elindekini başkalarıyla paylaşan, kadere ve yazgıya gönül rahatlığıyla boyun eğen, samimiyete ve doğruluğa değer veren, sevgi, merhamet, iyi niyet gibi ahlaki faziletlerle donatılmış kimselerdir.

Horasan Erenleri olarak bilinen kimlerdir?

Horasan erenlerinden Şeyh Edebali, Somuncu Baba, Sarı Saltuk, Hacı Bektaşi Veli ve Yunus Emre, ziyaret ettikleri bölgelere İslam tevhidi ruhuyla kültürel anlamda rehberlik etmiş, göçmen Türklerin yerleşmelerine ve göçmenlerle yerleşik Türkler arasında toplumsal uyum sürecine katkı sağlamışlardır.

Erenler Vakfı hangi cemaatin?

İsmailağa cemaatine yakın olan Erenler Vakfı’nın İstanbul’un 12 ilçesinde medrese açtığı öğrenildi. Vakfın Fatih’te yeni bir medrese inşasına başladığı da duyuruldu. Vakfın medresenin yanı sıra okul öncesi eğitim için bir de ilkokulu bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir