Defter tutmak zorunlu mu?
213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre, aşağıda sayılan gerçek ve tüzel kişiler bu Kanun esaslarına göre defter tutmakla yükümlüdürler (VUK, md. 172): – İşadamları ve sanatçılar, – Ticari işletmeler, – İktisadi kamu kuruluşları, – Dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, – Serbest meslek sahipleri, – Çiftçiler.
Defter tasdiki yapılmazsa ne olur?
Türk Ticaret Kanunu’na göre tasdiki zorunlu defterlerin tasdiki yapılmadığı takdirde idari para cezası uygulanacaktır.
Defter tasdik ettirmeme cezası ne kadar?
Türk Ticaret Kanunu, 2023 yılında ticari defterlerin açılış veya kapanış yetkilerini notere süresinde sunmayanlara 31.097 TL idari para cezası verilmesini öngörüyor.
Defter tutmak zorunda olmayanlar kimlerdir?
Gelir vergisinden muaf olan iş adamları, gerçek vergiye tabi olmayan çiftçiler, gelir vergisi kanunumuza göre gelirleri basit usulde tespit edilenler, kurumlar vergisinden muaf olanlar, kamu iktisadi kuruluşları ile dernek ve vakıflara ait ticari işletmelerin hesap tutma zorunluluğu yoktur.
Defter tutma sorumluluğu nedir?
Tüm muhasebe işlemleri, nesnel belgelere dayalı gerekli defterlere kaydedilmelidir. Defterlere kaydedilmeyen işlemler geçersizdir. Muhasebe sorumluluğu, tüccarın en önemli görevlerinden biridir. Muhasebe aynı zamanda muhasebenin bilgi verme veya bilgi üretme işlevinin bir göstergesidir.
Zorunlu defterler nelerdir?
Vergi Usul Kanunu’nun 220. maddesi gereğince tasdiki istenen defterler; Yevmiye ve envanter defteri, işletme defteri, çiftçi işletme defteri, üretim ve üretim vergisi defteri, taşıma vergisi defteri (basit üretim vergisi defteri dahil), yabancı taşıma kuruluşlarının gelir defteri olarak düzenlenmiştir.
2024 defter tasdik yapılmazsa ne olur?
Türk Ticaret Kanunu’nun 562/1-c maddesine göre; gerekli izinleri almayanlara 64 üncü maddenin 3 üncü fıkrası gereğince 2024 yılı için 49.276 TL idari para cezası verilir.
Neden defter tutulur?
Vergilendirme ve muhasebe Vergi sistemini beyan etmenin temeli, vergi mükelleflerinin kayıtları aracılığıyla vergiye neden olan olayları izleme yeteneğidir. Kayıtlar, altta yatan belgeleri tutmak için yasa tarafından gerekli olan defterlere vergiyle ilgili işlemleri kaydederek oluşturulur.
2024 yılı defter tasdik ücreti ne kadar?
2024 yılı açılış belge ücreti: Yüz sayfaya kadar (yüzüncü sayfa dahil) 12,99 TL, yüz sayfanın üzerindeki her yüz sayfa için 4,87 TL.
Defter tasdik ücreti ödenmezse ne olur?
Kitap tasdik ücretlerini ödeyerek kitaplarını tasdik ettirmeleri gerekir. Aslında, yasal süre içinde işlemi tamamlamayanlar usulsüzlüklere mahkûmdur. Tasdik yasal süreden 1 ay sonra yapılırsa hiç yapılmamış sayılır ve geçersizdir.
E-defter beratlar için usulsüzlük cezası ne kadar 2024?
Zorunluluk getirilmiş olmasına rağmen e-defter başvurusunun geç yapılması ve geçişin belirtilen süre içerisinde yapılmaması halinde mükelleflere Vergi Usul Kanunu’na göre birinci derece usulsüzlük cezası uygulanacaktır. 2024 yılı için anonim ve limited şirketlerde usulsüzlük cezası 20.000 TL, sermayesi olmayan şirketlerde ise birinci derece usulsüzlük cezası…
Yevmiye defteri olmazsa ne olur?
Günlük defterini kaybeden ve ibraz edemeyen bir mükellef, bu deftere yazılan kayıtları dijital ortamda veya tasdiksiz kâğıt ortamında denetçiye veya mahkemeye ibraz ederse, kendisine uygulanan vergi tarhiyatlarından veya cezalarından en azından kısmen kurtulma imkânına sahip olur.
2024’de kimler e-deftere geçmek zorunda?
2023 yılında sektör ayrımı yapılmaksızın brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler 1 Temmuz 2024 itibarıyla e-fatura ve e-arşiv uygulamasına geçecek.
Şahıs şirketi defter tutmak zorunda mı?
Her girişimci, gerçek veya tüzel kişi olsun, yevmiye defteri, envanter defteri ve büyük defter tutmakla yükümlüdür.
Muhasebe defteri kaç yıl saklanır?
Türk Ticaret Kanunu’na göre 10 yıl olan saklama süresi, Vergi Usul Kanunu (ve Sosyal Güvenlik İşlemleri Yönetmeliği) uyarınca beş yıla indirilmiştir. Yine Türk Ticaret Kanunu’na göre defterlerin son kayıt tarihinden itibaren 10 yıl, belgelerin ise tarihlerinden itibaren 10 yıl saklanması gerekmektedir.
Esnaf defter tutmak zorunda mı?
Tüccarlar, sanatkârlar ve tüccarlar ticari defter tutmakla yükümlüdürler. Esnaf ticari defter tutmakla yükümlü değildir.
İşletme defteri zorunlu mu?
Vergi Usul Kanunu, hem ticari işletme işleten gerçek kişilerin hem de tüzel kişiliğe sahip şirketlerin belirli defterleri tutmasını zorunlu kılar. Ticari defter de kanunen tutulması gereken defterlerden biridir.
Yönetici defter tutmak zorunda mı?
Yöneticinin defter tutması gerekmez mi? “Görevlerini yerine getirirken ve siteyi yönetirken, yöneticilerin alınan kararları ve yapılan masrafları kaydeden düzenli bir defter sistemi tutmaları gerekir. Tutulacak defterler daire ve mülk büyüklüğüne göre değişebilir.
Dar mükellefler defter tutmak zorunda mıdır?
Tam mükellefler gibi, dar mükellefler de 2023 yılında elde ettikleri gelirin yıllık beyanını 1 Mart – 1 Nisan 2024 tarihleri arasında sunarlar ve bildirmeleri gerekir. Anahtar kelimeler: Dar mükellefler, Türkiye’de kuruluş ve ikamet, yıllık beyan, bireysel beyan, çifte vergilendirme anlaşması.