Marul hangi gübreyi sever?
Marul bitkileri azot, potasyum ve kalsiyum gübrelemesini sever. Azot gübrelemesi özellikle ilk dönemde önemlidir, ardından kalsiyum gübrelemesi ve hasada doğru potasyum gübrelemesi. Toprağınızın organik madde değeri yeterliyse solucan gübresi veya kompost gübre ile rahatlıkla üretebilirsiniz.
Marul ne ister?
Toprak tercihi: Marul, iyi drene edilmiş, hafif, humus bakımından zengin ve verimli topraklarda en iyi şekilde büyür. pH değeri 6 ile 7 arasında olan topraklar marul için idealdir. İklim koşulları: Marul serin iklimleri tercih eder. 15-20°C’lik bir sıcaklık aralığı optimum büyüme için uygundur.
Marulu çabuk büyütmek için ne yapmalı?
Marul yetiştirmek evde, balkonda ve bahçede kolaydır. Marul, çok fazla güneş almayan serin bir ortamı seven bir bitkidir. Yazın hafif gölgeye, diğer zamanlarda ise güneşe koyabilirsiniz. Kullandığınız toprak gübreliyse marul daha hızlı büyür.
Marul kaç günde bir sulanır?
Marul genellikle birkaç günde bir sulanır. Toprak her zaman nemli tutulmalıdır, ancak su birikintilerinden kaçınılmalıdır.
Marula için hangi ilaç kullanılır?
Marul yaprak biti pestisiti olan Movento* kimyasal kontrolde yardımcı olabilir. Toplamda, her 3-5 adımda sürgünlerden ve genç yapraklardan 20-40 örnek alınır. Yaprak başına zararlı sayısı 10-20 aralığındaysa, büyüteçle saymak pestisit kullanılması gerektiğini gösterir.
Marul yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?
Marul yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler: Toprağın yeterli besin içermesi ve iyi drenaj özelliklerine sahip olması gerekir. Ayrıca marulun yetiştirildiği alanın gölgeli olması, aşırı sıcaktan korunurken güneş ışığı alması önemlidir.
Marul nasıl canlı tutulur?
Marulun saklanması: Marulları yapraklarına zarar vermeden plastik bir torbaya veya hava geçirmez bir saklama kabına koyun. Yıkamadan saklama: Marulları yıkamadan saklamak daha iyidir çünkü nemli ortamlarda daha hızlı bozulabilir. Yıkamayı seçerseniz, yapraklar tamamen kuruduktan sonra saklayın.
Marul suyu sever mi?
Marul, su yoğun bir üründür ve çimlenmeden hasada kadar bol suya ihtiyaç duyar. En çok suya ihtiyaç duydukları dönem, normal ürün boyutuna ulaşmalarından 15 gün önce başlar ve hasada kadar devam eder.
Marul nasıl toprak sever?
TOPRAK İHTİYAÇLARI: Besin açısından zengin tınlı, kumlu veya kumlu tınlı toprakları sever. Marullar pH’ı 6-7 olan topraklarda ve salatalar pH’ı 5.5-7 olan topraklarda iyi yetişir.
Marulu canlandırmak için ne yapmalı?
Eski marulu saklamak için bir kase veya tencerede sıcak suya batırın. Su ılık olmalı ancak ürünleri haşlayacak kadar sıcak olmamalıdır. Yaprakları 30 dakika suda beklettikten sonra kurutun ve yeşillikleri soğuması için buzdolabına koyun. Bu ipucunu salatanızı servis etmeyi planladığınız gün yapmanız en iyisidir.
Marul nasıl büyür?
Marul bitkisi bol güneşi sever ve azot ve humus bakımından zengin topraklarda yetişir. Marul bitkileri arasındaki en yaygın mesafe 20-30 cm, sıralar arası ise 50-60 cm’dir. 1 hektarlık (10.000 metrekare) bir alanda yaklaşık 50.
Marul neden tohuma kalkar?
Marul hasadı, yapraklar yeterince çıtır olduğunda yapılmalıdır. Eğer geç olursa, yapraklar sert ve hatta acı olur. Eğer hasat geç olursa, marul tohum vermeye başlar. Ekilen bitkiler tüketime uygun değildir.
Marul hangi gübre kullanılır?
Marul yetiştirilen ülkelerde gübreleme şu şekilde olmalıdır: Temel gübre olarak %70 fosfor ve potasyum kullanılır. Yani dekara 12-18 kg fosfor ve 15-20 kg potasyum uygulanmalıdır.
Marul kaç defa hasat edilir?
Marul ve yeşil soğan en az iki kez hasat edilir – YouTube.
Marul güneşi sever mi?
Işık ve konum: Yaz aylarında doğrudan güneş ışığı saksıdaki marul bitkileri için zararlıdır, bu nedenle kısmen gölgeli yerler seçin. Sonbahar, kış ve ilkbaharda saksılarınızı güneş ışığına maruz kalan ancak doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutabilirsiniz.
Marula potasyum ne zaman verilir?
Bu gübre soğan ve sarımsaklara baş büyüklüğünden itibaren uygulanabilir. Son olarak potasyum nitrat gübresi yenilebilir bitkilere, yani marul, lahana ve süs bitkilerine, gelişme periyodunun herhangi bir zamanında uygulanabilir.
Fosfor ve potasyum hangi gübrede bulunur?
Bileşik gübreler genellikle sırasıyla 1-1-0, 2-1-0, 1-2-0, 1-3-0, 2-2-1 ve 1-1-1 azot, fosfor ve potasyum bileşimleriyle yapılır. Ek olarak, daha karmaşık süper bileşik gübreler yapmak için NPK dışındaki mineraller eklenir. Bu gübreler çinko, demir ve sülfat gibi ek besinler içerir.
En kaliteli potasyum hangisi?
Potasyum ve kükürt içeriği en yüksek gübredir. Özellikle gelişimi henüz tamamlanmamış bitkilerde hızlı olgunlaşmayı sağlamak için ideal bir besindir.
Fosfor gübresi ne zaman atılır?
Fosforlu gübreler ekimden hemen önce veya ekim sırasında uygulanmalıdır. Ekimden çok önce veya bitki gelişiminin sonraki aşamalarında uygulanan fosforlu gübreler beklenen faydaları sağlamayabilir. Yeterli toprak nemi fosforun kullanılabilirliğini artırır.